5. januar 2021 kl. 15:00 - 16:00
Velkommen til å se verden fra Caracas, med:
- Benedicte Bull, professor ved Universitetet i Oslo, med spesialitet på Latin-Amerika og Venezuela. Leder nå bl.a. et forskningsprosjekt på økonomisk utvikling i Venezuela, med særlig fokus på betydningen av internasjonale sanksjoner for forholdet mellom private og offentlige eliter.
- Leiv Marsteintredet, professor og undervisningsleder ved Universitetet i Bergen med spesialitet på Latin Amerika, og med egen blogg om området.
- Heidi Taksdal Skjeseth, utenriksjournalist i NRK og forfatter av bl. a. «Løgn: hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss»
Venezuela, oppkalt etter Venezia, er et av verdens mest oljerike land, i tillegg har det enorme andre råvareressurser. 5. januar, dagen for dette seminaret, innsettes nytt parlament og president Nicolas Maduro antas å få tilnærmet diktatorisk makt. Ganske nøyaktig to år etter at den da 35 år gamle Juan Guido utnevnte seg selv til legitim president for Republikken med støtte fra USA og mektige vest-europeiske land, bl.a. Storbritannia.
Siden 1999 har Venezuela utad vært å anse som en sosialistisk republikk. Landets politiske ledelse satt i førersetet i mange år da det blåste en «sosialistisk progressiv vind” over det Sør-Amerikanske kontinent. Det ble opprettet egne aviser og nyhetskanaler. USA’s president var ikke ønsket velkommen på pan-amerikanske statslederkonferanser om de ikke stoppet sanksjoner mot Cuba, og noen av USA sine ambassadører ble sendt hjem fra ulike land. Dette skjedde mens USA var opptatt av den andre krigen i Irak og andre disputter i Midtøsten. Kina på sin side finansierte infrastrukturprosjekter og seilte opp som flere av de sør-amerikanske landenes viktigste handelspartner.
Et eksempel på Venezuela sitt samarbeid var ALBA (Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América). Denne internasjonale organisasjonen bygger på mellomstatlig samarbeid mellom latinamerikanske land når det gjelder sosiale, politiske og økonomiske spørsmål. De ni medlemslandene er Antigua og Barbuda, Cuba, Dominica, Grenada, Nicaragua, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene samt Venezuela.
ALBA ble opprettet i 2004 som et samarbeid mellom daværende ledere i Cuba og Venezuela, Fidel Castro og Hugo Chavez. I bytte mot billig subsidiert olje til Cuba skulle Venezuela motta leger og lærere fra Cuba. Samme år signerte statsledere for i hovedsak venstreorienterte regjeringer i Latin-Amerika, UNASUR. Dette er et felles samarbeidprosjekt for landene tilsvarende EUs prinsipper for samarbeid. UNASUR er mindre aktivt nå når andre politisk orienterte ledere har tatt over styringen i ulike land. De fleste av disse initiativene ble ledet fra Caracas og finansiert ved hjelp av store oljeforekomster.
I 2006 da Venezuela ville kjøpe våpen fra Russland innledet USA sanksjoner mot Venezuela, som gradvis har blitt innstrammet. Siden den gang har det meste gått nedover for landet generelt og innbyggerne spesielt, og i dag innsettes altså statslederen med tilnærmet diktatorisk makt.
Det er intet nytt at når ting blir vanskelig, så blir makten mer autoritær og befolkningen lider. Hvordan ser egentlig verden ut fra Caracas, har vi noen som helst mulighet i det hele tatt å klare å sette oss i deres ”sko” og forsøke å forstå hva som skjer og hvordan de ser på seg selv og sine omgivelser. La oss prøve!
Seminaret inngår i serien “Verden sett fra…”. For å forstå hvilken vei verden går, må vi først forstå de som former den. I en serie seminarer utfordrer Polyteknisk Forening deg til å se verden fra maktsentrenes ståsted, ved hjelp av noen av landets fremste eksperter og forskere. Serien er støttet av Fritt Ord og er åpen og gratis for alle påmeldte.
Påmeldte til digital deltagelse får tilsendt lenke til pålogging i forkant.
Velkommen til digitalt seminar!