Polyteknisk Forenings podkast, #PolyPod, fyller allerede fem år og feirer med de 550 første episodene! Podkasten ble til som et akutt påfunn da Norge stengte ned under koronapandemien i 2020, og er i dag en populær kanal for alle som er interessert i bærekraftig teknologi- og samfunnsutvikling. Vi jubler for alle som har bidratt som gjest, programleder, innovatør og tekniker, med et stort hurra for nettverkene, partnerne, medlemmer og faste lyttere!
Siden 1852 har Polyteknisk Forening vært en fysisk møteplass for kunnskapsdeling. I 2020 spøkte det for foreningen fordi folk ikke kunne møtes og medlemstilbudet forsvant over natten. #PolyPod kom på lufta i løpet av noen dager og fikk raskt anerkjennelse som den digitale versjonen av Polyteknisk Forening.
Generalsekretær Mette Vågnes Eriksen, som er utdannet samfunnsøkonom og aldri hadde hatt noe med podkast å gjøre, gikk ut og kjøpte inn utstyr da nedstengningsvarselet kom, fikk hjelp av studenter og venner, og gjøv løs på miksepulten.
– Det var definisjonen på at nød lærer naken kvinne å spinne. Det er flere gåsehud-øyeblikk fra oppstartsfasen, som materialteknologen som 3D-printet beskyttelsesvisir; forskeren som samlet fagfolk på fritiden, epostene fra fjern og nær med ros og ris, øyeblikket da jeg skjønte at vi ikke ville gå konkurs, men først og fremst den indre sirkelen av 3-4 mennesker som stod på sent og tidlig. Studioet er en historie for seg, skybasert i starten og etter hvert med meteravstand og munnbind – og med teppe over hodet for litt bedre lyd. Allerede nå er den spede starten som å høre på Filmavisen-snutter fra gamle dager, med litt skurrete lyd og veldig seriøse folk som ikke var vant til å være på radio. Men innholdet var av ypperste klasse med gjester på øverste hylle fra første stund. Det er så kult at den stolte historien med 170 år med gründerskap koblet med litt Pippi-spirit på ganske kort tid ble verdsatt av medlemmer og lyttere.
Silvija Seres var president i Polyteknisk Forening i 2020, hun er selv en habil podkast-utvikler og innovatør, og ga tommel opp for satsingen. Linda Raugland, Erik Olseng, Ingrid Forsberg, Petter Vaaland og Elise Anthonisen var avgjørende for at #PolyPod kom på lufta og nådde tusenvis av lyttere gjennom koronapandemien.
Navnet #PolyPod ble også funnet på der og da. I all enkelhet forstår man at det er en podkast, at det er mangfoldig, at det hører til i Polyteknisk Forening og med # som egner seg i sosiale media. Polypod er også en larve med mange bein, som passet til at foreningen trengte flere bein å stå på.
I 2023 fikk #PolyPod en egen redaktør, som seg hør og bør, Anja Valstad Magnussen, som også er markedssjef i foreningen.
– Å jobbe med #PolyPod er nesten som å ta mange nye utdanninger på én gang. Det er en stor glede å få samarbeide med så kunnskapsrike mennesker som, gjerne helt uten radiobakgrunn, bruker tiden sin til å lage podkastepisoder med oss. Noen ganger møter man en rakettforsker, en trikkeplanlegger, en statssekretær og en ambassadør innenfor en og samme uke, og kan gå inn i helgen med et helt annet kunnskapsgrunnlag enn fra uken før. Er du nysgjerrig eller vil fordype deg i tematikk du allerede kan noe om, anbefaler jeg absolutt #PolyPod.
Profilen til #PolyPod er å tilby faglig påfyll og ufiltrerte refleksjoner om dagens viktigste temaer, rett fra ekspertene, beslutningstakerne og de nye stemmene. Polyteknisk Forening ønsker å utfordre og inspirere lytterne til å engasjere seg. I #PolyPod hører du dagens og morgendagens “fagfluencere” diskutere samfunnsaktuelle temaer innen teknologi, økonomi, sikkerhet, klima, energi, helse, mobilitet, bærekraft, politikk og gunstig intelligens. Podkasten finansieres av Polyteknisk Forenings partnere og er gratis og åpent tilgjengelig på alle vanlige podkastplattformer.
Nå finner du 550 episoder av #PolyPod, med flere serier, som du kan høre på når og hvor du vil. Podkaster har kommet for å bli, som en tilgjengelig kanal for å dele innsikt og inspirasjon. Vi går for 500 til!
Vi takker våre partnere for støtte til å produsere #PolyPod. Takk også til Sparebankstiftelsen DNB og Stiftelsen Fritt Ord for støtte til etableringen og til noen av seriene. Og takk til Nomono som nå sørger for god lyd.