Lanseringen av Polyteknisk Forenings nye studentnettverk, PF Next, bydde på ny kunnskap om mulighetene og utfordringene rundt Non-Fungible Tokens (NFTer). SpareBank 1 Gruppens Svalbard money-prosjekt auksjonerte bort et NFT-verk i form av en digital Svalbard-mynt, kuratert av Verse Gallery.
På den internasjonale NFT-børsen går den digitale Svalbard-mynten, Proof of work, for 0,03 ETH (ca. 800 kr). Vinnerbudet i auksjonen i Polyteknisk Forening var 10 ganger så høyt, dvs 0,3 ETH (ca. 8000 kr). Auksjonen ble gjennomført som en Vickrey-auksjon der den med høysete bud får tilslaget, men betaler en pris tilsvarende det nest høyeste budet. Det kom inn 12 bud, med gjennomsnittsbud på 0,09 ETH (ca. 2360 kr) og salgspris 0,13 ETH (ca. 3500 kr.) Inntektene fra salget går til nødhjelp i Ukraina i regi av Røde Kors.
Ethereum er en åpen kildekode programvareplattform basert på blockchain-teknologi som gjør det mulig for utviklere å bygge og distribuere desentraliserte applikasjoner. I likhet med Bitcoin er Etherum distribuert på offentlig blockchain-teknologi, men har ulike bruksområder. Ether fungerer som et betalingsmiddel for bruk av Etherum.
Se opptaket fra første del av lanseringen med:
- Sophia Adampour, eier og driver av kryptokunstgalleriet, Verse Gallery og styremedlem i PF Next
- Olav Stubberud, stjernefotograf og mannen bak Basic by Olav med egen NFT-kolleksjon
- Yrja Oftedahl, innholdsprodusent og podkaster. Bakgrunn fra innovasjon og entreprenørskap, Web3 og NFT entusiast
- Morten Søberg, direktør for samfunnskontakt i Sparebank1 Gruppen og drivkraften bak det digitale NFT-prosjektet, Svalbard money
Auksjonen i Polyteknisk Forening var en såkalt Vickrey-auksjon: Budgivingen var skriftlig, hemmelig og avgrenset til kun ett bud per budgiver. Vinneren av auksjonen var den med det høyeste budet, som skulle betale en pris tilsvarende det nest høyeste budet. Spillteoretisk sett er forventet høyeste bud i slike auksjoner det samme som under en mer «konvensjonell» engelsk auksjon. Vickrey-auksjoner er ellers mye brukt i forbindelse med salg av frimerker, og Goethe skal en gang ha solgt et av sine manuskript ved hjelp av en slik auksjonsmekanisme.
Historien bak Svalbard-mynten
Valøren til mynten er 20 kopek; et subtilt signal om at den er inspirert av det sovjetiske bidraget til Svalbards pengehistorie. Myntene på Svalbard var nemlig slått på myntverket i Leningrad rett etter 2. verdenskrig, og var de eneste myntene i bruk, i sirkulasjon på Svalbard på 1900-tallet. Kings Bay i Ny-Ålesund søkte rett nok norske myndigheter på 50-tallet om lov til å prege mynt, men fikk tommelen ned av Finansdepartementet. Mynten har også innskriften «Proof of work». Dette uttrykket er i dag assosiert med kryptovalutaer som bitcoin og ether, men var selvfølgelig også relevant for Svalbard-pengene. Sedlene og myntene i bruk på Svalbard hadde et entydig forhold til arbeid; gruvearbeid, skiftarbeid, samarbeid – og tidvis farlig arbeid. Bildet av en gruvearbeider på mynten er hentet fra et maleri av kunstneren Per Krogh. Han er trolig mest kjent for veggmaleriet i det faste møterommet til Sikkerhetsrådet i FN. Den digitale Svalbard-mynten er ment å ligne på en såkalt brakteat fra middelalderen, nemlig syltynne mynter som var stemplet kun på fremside. Men dette kunne skimtes på baksiden. Så også med denne digitale Svalbard-mynten.
Følg med på flere spennende aktiviteter i regi av PF Next her!