Nybakt generalsekretær: Her handler det om å «act on facts», vi må ikke la debatten og samfunnsutviklingen styres av fake news
– Jeg ønsker å reetablere foreningen som «the place to go» for vitenskapsbasert fakta om hvordan teknologi er hjelpsom for bærekraftig samfunnsutvikling.
Til tross for at Mette Vågnes Eriksen kun har en kort uke bak seg som ny generalsekretær i Polyteknisk Forening, er hun overraskende trygg og tydelig i sin nye rolle når hun tar imot oss i de ærverdige bygningene i Rosenkratz gate 7 i Oslo.
Det virker nesten som om hun endelig har kommet hjem etter en lang reise.
– Det er utrolig inspirerende å finne en sleeping beauty som ligger stille og roper på akkurat det jeg brenner for og det jeg kan, sier Mette Vågnes Eriksen til enerWE.
Har brukt 22 år på å forberede seg
Mette Vågnes Eriksen spøker med at hennes tidligere arbeidsoppgaver og verv på mange måter har vært en forberedelse til oppgavene hun nå skal gå løs på.
Hun kommer fra stillingen som direktør for bærekraft i DNV GL, og har også bakgrunn som Vice President innen samfunnsansvar i solcelleselskapet REC og før det i Statkraft. I tillegg sitter hun blant annet i programstyret i CLIMIT.
– Ja, i Polyteknisk Forening er det en perfekt match mellom teknologi og bærekraft. Denne foreningen har så mange kloke hoder og så mange eksperter som brenner for, og som kan faget sitt. De ønsker å fremme en bærekraftig samfunnsutvikling.
Kanskje kommer kongen!
På veggen bak henne henger et bilde av Kong Haakon 7. I sin nye rolle vil også Mette Vågnes Eriksen få innpass på slottet. Hans Majestet Kong Harald tar nemlig i mot foreningens President og Generalsekretær i audiens på Slottet to ganger i året. Her presenterer de foreningens møteprogram.
– H.M. Kong Harald har også deltatt på flere av debattmøtene opp gjennom tiden, sier hun med den største naturlighet.
Verden har ingen PLAN B
Menneskeskapte klimaendringer er vår tids største utfordring. Kanskje er utfordringen større enn hva vi mennesker klarer å forstå.
Vi spør derfor Mette Vågnes Eriksen om er optimist eller pessimist med tanke på fremtiden.
– Det er mye dystert, men alt i alt er det mye bedre å leve på kloden vår i 2018 enn for 100 år siden. Jeg tror på menneskeskapte klimaløsninger.
Samtidig understreker hun at vi må være påpasselig med å ta vare på planeten vår.
– Uten sammenlikning så var Earth Overshoot Day den samme dagen som da jeg begynte i Polyteknisk Forening. Dette er dagen da vi har brukt opp ressursene jorden hadde til oss i hele 2018. Det betyr at vi resten av året bruker naturressurser som jorden bruker lenger enn ett år på å gjenopprette – med andre ord overtrekker vi naturkontoen. Les mer av intervjuet her!